Paardenzegening

Kluizenaar Arnoldus Haessen, bewoner van de Kluis op de Sjaasberg (overleden 13 maart 1764), verdiepte zich in de geneeskracht en invloed van kruiden uit het Limburgse landschap op het vee. Dit naar voorbeeld van St. Antonius Abt, ook Antonius de Kluizenaar genoemd (geboren omstreeks 252 te Koma bij Heracleopolis Magna in Egypte).

Kluizenaar Haessen verwerkte de kruiden in broodjes en noemde deze Teunisbroodjes. Boeren uit de wijde omgeving haalden broodjes voor het zieke vee bij de Kluis. Vanaf 1758 was de toeloop naar de Kluis op de feestdag van Sint Leonard zo groot dat men besloot de Heilige Eucharistie in de openlucht vóór de Kluis te vieren. Na de dienst namen de gelovigen Teunisbroodjes mee voor het zieke vee en gingen ze naar de kermis.

Sinds enkele jaren organiseert de stichting Sjaasbergergank in samenwerking met Belangenvereniging Het Actieve Trekpaard opnieuw de paardenzegening. Paarden worden gezegend met wijwater en krijgen een Teunisbroodje. Ook ander kleinvee is welkom.

Teunisbroodjes nu

Mevrouw Mia Raymakers, natuurgeneeskundig therapeut, verdiepte zich in de mix van de kruiden door het bestuderen van een afbeelding van Sint Antonius op het Issenheimer retabel, dit is een altaar vervaardigd door Matthias Grünewald. Via dit kunstwerk achterhaalde zij de in dit brood gebruikte kruiden. Het Teunisbroodje wordt voorzien van het voornaamste symbool van Antonius Abt, vader van de Kluizenaars, het Griekse letterteken ‘TAU’, tevens het embleem van de kloosterorde der Antonieten.

 • Paardenzegening 5 november 2023
  Op 5 november was er wederom de Paarden zegening, organisatie Stichting BeHAT en Sjaasbergergank.Het was regenachtig en veel wind. Toch was er een vrij grote opkomst.Uiteraard werden ook de Teunisbroodjes, gebakken conform het oude originele recept, weer uitgereikt aan de paarden en de honden tijdens de zegening met wijwater door emeritus Pastoor Janssen.
 • Paardenzegening 6 november 2022
  Zondag 6 november 2022 organiseerde BeHAT, Belangenvereniging ‘Het Actief Trekpaard’ samen met de Stichting Sjaasbergergank wederom de Paardenzegening. Paarden, koetsen, honden en hun baasjes  kwamen  naar de ruimte nabij de Kruisweg naast de Kluis.   Tijdens deze Paardenzegening die om 12:00u plaatsvond werden de dieren met wijwater gezegend en kregen zij uit handen van de … Lees meer
 • Paardenzegening 7 november 2021
  Al voor 11.00 uur kwamen enkele paardenbezitters met hun paarden naar het  meditatiepark bij de Kluis op de Schaelsberg om rond 12.00 uur de zegen voor hun paarden en de Teunisbroodjes te mogen ontvangen. Tegen twaalven werden 18 paarden geteld variërend van pony, haflinger tot trekpaard. Sommigen paarden aangespannen, alleen of met z’n tweeën voor … Lees meer
 • Paardenzegening 2019
  Zondag 3 november 2019 organiseerde BeHAT, Belangenvereniging ‘Het Actief Trekpaard’ samen met de Stichting Sjaasbergergank voor de 11e keer de Paardenzegening. Ook niet leden van BeHAT waren van harte welkom met hun paard.  Mensen met honden waren er ook om een zegening te ontvangen. Tijdens de paardenzegening worden de dieren worden met wijwater gezegend en krijgen … Lees meer
 • Paardenzegening 2018