De Kluis weer een dag het podium van de Bokkenrijders (30 januari 2022)

Het is ruim 260 jaar geleden dat op 15 maart 1764 de Bokkenrijders de kluizenaar Arnoldus Haessen overvielen in zijn eenvoudige kluizenaarswoning op de Schaelsberg. Maar zondag 30 januari 2022 was de Kluis weer het toneel van de bokkenrijders, alleen deze keer met een vreedzaam doel maar met toch enkele vechtscenes aan de poort van de kapel.

De hele dag werden er filmopnamen gemaakt voor de film Zondebokken van regisseur Rocky Grispen met als onderbouwing
Historisch drama over het uitroeien van goddeloze zondebokken”.

Volgens regisseur Rocky Grispen wordt het een historisch drama. Het hoofdpersonage wordt Drossaard Clercx, de rechter die komaf maakte met de “goddeloze” bokkenrijders.

In de 18e eeuw waren de bokkenrijders berucht, omdat ze rijke inwoners en boeren afpersten en beroofden. Documentairemaker Rocky Grispen uit Maaseik wil daar nu een historisch drama over maken. “Ik wil geen cliché Robin Hoodachtige film maken. Maar het verhaal vertellen vanuit het standpunt van Drossaard Clercx, de rechter die de bokkenrijders heeft uitgeroeid. Die man heeft er echt zijn missie van gemaakt om die goddeloze mannen en vrouwen uit te roeien. En zo zijn de bokkenrijders ook langzaam de zondebokken van zijn werkzaamheden geworden.

Daarom krijgt de film ook de titel “De Zondebokken.”

Er worden en werden de afgelopen en de komende weekenden op een tiental locaties opnamen gemaakt zoals kasteel Hoensbroek, Thorn en Heel, maar ook de watermolen bij kasteel Schaloen.
De spelers en figuranten zijn vrijwilligers die zich zondagmorgen 22 januari al vroeg in de Kluis melden, zich omkleden en schminkten in
de legendarische roversbende, soldaten en de pastoor uit de 18e eeuw.

Camera’s draaiden, attributen zoals oude geweren, bijlen en touwen werden uit een aanhanger gehaald en vele malen klonk “stilte” voor de opnamen.
Alle opnamen op de locaties zullen in juli afgerond zijn en de montage zal beslag nemen tot het einde van dit jaar.

Begin 2023 zal de première plaats vinden waarna de film in alle filmhuizen wordt gedraaid zal worden.